Løvfældende træ hjemmehørende i det sydøstlige USA. Træet vokser på fugtig og mineralrig jord. Det er varmetolerant, men tåler ikke hård frost. Træet blomstrer i juni/juli måned med hvide blomster i kegleformede toppe. Bladene er ægformede med hel kant og lille spids; op til 20 cm lange. Frugten er grøn og bønneformet (op til 40 cm), bliver brune når de er modne. Frugten bliver på grenene vinteren over og åbnes først i foråret. I Danmark er det sjældent varmt nok til fuld modning i sensommeren. Træet bliver op til mellem 15-18 x 10 meter, med en årlig tilvækst på 35 x 30 cm. Planten kan plantes i by klima og ses ofte på alléer og gader. Alle dele, på nær frugten er let giftig. Bladene lugter fælt hvis man gnider dem, hvilket er specielt for Catalpa bignonioides af Catalpa arten. Pga kininforbindelser i veddet, kan allergiske reaktioner opstå ved berøring.
I den tertiære periode fra ml. 65-1,8 millioner år fandtes træet også i Europa og man har fundet fossiler i Yellowstone nationalparken i USA fra miocæn tiden (24-5 mio. år siden). Navnet Catalpa kommer fra Cherokee-indianerne, der kaldet det ”Catalpa”.
Træet blev indført til Europa i 1726 af den engelske naturforsker Mark Catesby. Det bliver brugt som prydtræ og de hvide blomster er specielt værdisatte. Man mener at mølarten Ceratomia catalpae har et symbiotisk forhold til træet, idet træet/løvet kan overleve gentagne angreb af dets larver og stadigvæk komme sig fuldt. Larverne af Ceratomia catalpae, også kaldet ”fishworms, er værdsatte af lystfiskere som samler dem til specielt at fiske efter maller. Træet har ellers få insekt- eller svampefjender. Ved angreb øger træet sin nektarproduktion og tiltrækker derved en i Nordamerika hjemmehørende myreart (Forelius pruinosus) som agerer som ”bodyguard”. Træets træ- ved bruges bla. som sveller og hegnstolper, idet det er bestandig mod råd. Bier er specielt tiltrukket af blomsterne pga deres høje indhold af nektar og pollen.